Allereerste Balloon Race over de Atlantische Oceaan

Allereerste Balloon Race over de Atlantische Oceaan

Mede door Henri Remmers kwam de eerste trans-Atlantische Balloon Race tot stand. Henri Remmers zat in de organisatie en begeleiding van deze ballonnen race.

De race

In september 1992 startte de race in de Verenigde Staten in Bangor, Maine. In de nacht op het Bass Park stonden de ballonnen van de vijf teams  mooi op een rij, opgeblazen en klaar om te gaan.

De teams kwamen uit vijf verschillende landen: België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Om drie uur ’s ochtends luidde het startsignaal en de ballonnen vlogen de lucht in. Dit was het moment dat er voor het eerst een luchtballonnenrace boven de Atlantische Oceaan plaatsvond.

Het vliegen over de Atlantische Oceaan is echter zeer gevaarlijk. Eerder waren er al vluchten plaatsgevonden die over de grote oceaan vlogen. Van de zestien ballonnen zijn er maar vijf die het hebben gehaald om aan de andere kant van de oceaan te komen. Drie van de zestien ballonnen eindigden niet succesvol met fatale gevolgen.

Gelukkig is bij deze race, door Henri Remmers, iedereen veilig aan de overkant gekomen. Uiteindelijke stand: 1. België, 2. Verenigd Koninkrijk, 3. de Verenigde Staten, 4. Nederland en als laatste is Duitsland aangekomen in Europa.